Authentic Sarson Ka Saag and Bajra Roti Recipe – Traditional Punjabi Winter Food for Immunity and Health

The Magic of Sarson Ka Saag and Bajra Roti – A Winter Superfood from India


Indian winter traditional food


 Introduction:

In winter, nothing beats the warmth of Sarson ka Saag and Bajra Roti. It’s not just a dish, but a taste of Indian tradition and love.


Ingredients:


500g mustard leaves


100g spinach


50g bathua (Chenopodium)


1 onion, 4 garlic cloves, 1-inch ginger


2 green chilies


Salt, red chili powder


Desi ghee & white butter


2 cups bajra (pearl millet) flour, lukewarm water for kneading



Method:

For Saag:


1. Boil all the greens and grind them coarsely.



2. In ghee, sauté onion, garlic, ginger, and chilies.



3. Add the saag, salt, spices, and cook it well.



4. Top it with white butter and serve hot.




For Bajra Roti: 

Pearl millets bread


1. Knead Pearl millets (bajra) flour with lukewarm water.



2. Pat it into a flatbread and cook on a hot griddle.



3. Apply ghee and serve.




Health Benefits:


Gluten-free


Rich in fiber and iron


Boosts immunity


Traditional winter superfood



Serving Tip:

Serve with jaggery, makki ki roti, and lassi for the complete Punjabi experience.




सरसों का साग और बाजरे की रोटी – सर्दियों का परंपरागत और पौष्टिक भोजन



परिचय:

सर्दियों के मौसम में जब ठंडी हवाएँ चलती हैं, तब गरमागरम सरसों का साग और बाजरे की रोटी खाने का आनंद ही कुछ और होता है। यह सिर्फ एक व्यंजन नहीं, बल्कि भारतीय संस्कृति का हिस्सा है।


सामग्री (Ingredients):


500 ग्राम सरसों के पत्ते


100 ग्राम पालक


50 ग्राम बथुआ


1 प्याज, 4 लहसुन की कलियाँ, 1 इंच अदरक


2 हरी मिर्च


नमक, लाल मिर्च पाउडर


देसी घी और सफेद मक्खन


2 कप बाजरे का आटा (गुंधने के लिए गुनगुना पानी)



विधि:

सरसों का साग:


1. सरसों, पालक और बथुआ को धोकर उबाल लें।



2. इसे दरदरा पीस लें।



3. घी में प्याज, लहसुन, अदरक और हरी मिर्च भूनें।



4. इसमें साग डालें, नमक और मसाले डालें और अच्छे से पकाएं।



5. ऊपर से मक्खन डालें और परोसें।




बाजरे की रोटी:


1. बाजरे के आटे में गुनगुना पानी डालकर नरम आटा गूंथ लें।



2. हाथ से रोटी बेलें और तवे पर सेंक लें।



3. दोनों तरफ से अच्छी तरह सेककर घी लगाएं।




स्वास्थ्य लाभ:


ग्लूटन-फ्री आहार


फाइबर और आयरन से भरपूर


रोग प्रतिरोधक क्षमता बढ़ाने में सहायक


सर्दियों के लिए आदर्श भोजन



परोसने का तरीका:

साग और रोटी को गुड़, मक्की की रोटी और लस्सी के साथ परोसें।













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