"शुक्तो: बंगाल की भूली हुई सब्ज़ी का पुनरुत्थान" "Shukto: Reviving Bengal's Forgotten Vegetable Medley"

"एक पारंपरिक बंगाली व्यंजन जो स्वाद और स्वास्थ्य का अनूठा संगम है।"

"A traditional Bengali dish that uniquely blends taste and health."




Introduction | परिचय:


Shukto is the name of a classic Bengali dish, of bitter-sweet delicacy. Typically found on the table at the start of a meal, it avails the palate to an appetite for that which is to be eaten next.

शुक्तो एक पारंपरिक बंगाली व्यंजन, जिसका समादिर्ष्य इसके अनोखे कड़वा और फ्रूटी फ्लेवर का अपना आади है। यह अक्सर भोजन की शुरुआत में परोसा जाता है, ताकि आगे के व्यंजनों के लिए स्वादबुद्स बनाया जा सके।



History & Cultural Importance | इतिहास और सांस्कृतिक महत्व :


Inspired by the ways of Ayurvedic customs, Shukto is thought to help us digest and level out the body's dosha's. It has a special place in the heart of Bengali homes and especially in their festive celebrations.

आयुर्वेद परंपराओं में शुक्तो को पाचन के लिए सहायक और शरीर के दोषों को संतुलित करने वाला माना जाता है, यह बंगाली घरों में विशेष रूप से, विशेष रूप से त्योहारों के दौरान एक विशेष स्थान रखता है।



Ingredients | Ingredient:


Bitter gourd (करेला )

Drumsticks (सहजन)

Raw banana (कच्चा बेला)

Bengen/ Egg Plant (बैंगन)

Potato (आलू )

Sweet potato (शकरकंद )

Green beans (फली)

Mustard seeds (सरसों बीज)

Radhuni ( Bengali spice)

Adarak paste (अदरक पेस्ट)

Dude milk (दूध)

Ghee (घी )

स्वाद अनुसार नमक चीनी)



Preparation Method | तैयारी की विधि:


1. Chop all vegetables into medium-sized pieces.

सभी सब्जियों को मध्यम आकार में काट लें।

2. Heat 1 tablespoon of ghee in a heavy-bottomed pan.

एक भारी तले की कड़ाही में 1 टेबलस्पून घी गर्म करें।

3. Add mustard seeds and radhuni. Let them crackle.

घी में सबसे पहले सरसों के बीज और राधुनी डालें। इन्हें चटकने दें।

4. Add ginger paste and sauté for 1–2 minutes until the raw smell disappears.

अब अदरक का पेस्ट डालें और 1–2 मिनट तक भूनें जब तक कि कच्ची खुशबू न चली जाए।

5. Add all the vegetables (except bitter gourd) and stir-fry for 5–7 minutes on medium heat.

अब करेले को छोड़कर बाकी सारी सब्जियां डालें और 5–7 मिनट तक मध्यम आंच पर भूनें।

6. Add a little salt and about 1½ cups of water. Cover the lid and let the vegetables cook until tender.

थोड़ा नमक और लगभग डेढ़ कप पानी डालें। ढक्कन बंद करके सब्जियों को नरम होने तक पकने दें।

7. Meanwhile, in a separate pan, lightly fry the bitter gourd slices in some oil until golden brown and set aside.

इसी बीच एक दूसरी कड़ाही में करेले को थोड़ा तेल डालकर सुनहरा होने तक हल्का फ्राई करें और अलग रख दें।

8. Once vegetables are cooked, add milk and a pinch of sugar. Stir gently and simmer for 3–4 minutes.

जब सब्जियां पक जाएं, तब उसमें दूध और एक चुटकी चीनी डालें। हल्के हाथ से मिलाएं और 3–4 मिनट तक धीमी आंच पर पकाएं।

9. Now add the fried bitter gourd slices and give a final mix. Turn off the heat.

अब तले हुए करेले के टुकड़े डालें और एक आखिरी बार धीरे से मिलाएं। फिर गैस बंद कर दें।

10. Serve hot with steamed rice.

इसे गर्मागर्म सादे चावल के साथ परोसें।




Usage | उपयोग:


Shukto is customarily eaten as a starter to Bengali meal with steamed rice.

शुक्तो को विशेष रूप से सादे चावल के साथ बंगाली भोजन की शुरुआत के रूप में परोसा जाता है।



Health Benefits | स्वास्थ्य लाभ:


It is around such vegetable mix nutrients. Bitter gourd is said to balance blood sugar levels and simultaneously the whole dish is said to improve digestion.

विभिन्न सब्जियों का मिले-जुलाव जरूरी तत्व देंगे। करेला रक्त शर्करा चलाने वाला है और पूरी विटामिन पाचन को मदद-ग्रैंट करती है।



निष्कर्ष | Github Code snippets


Shukto is not just a recipe, it's a digestion of Bengali culinary tradition. Adding it to your meals will also give you a taste along with the health benefits.

शुक्तो केवल एक व्यंजन नहीं है; इसका अर्थ है बंगाल समृद्ध व्यंजन सम्प्रदाय का उत्स्फूर्ति. इसे अपने भोजन में मिलाने से स्वाद लाभ और भी स्वास्थ्य की।

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